Jastrowie Online! Strona Główna Jastrowie Online!
czytasz i wiesz!
internetowe forum miasta Jastrowie!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Allegro - największe aukcje internetowe, najniższe ceny! Kup i sprzedaj!

Poprzedni temat «» Następny temat
grodzisko wczesnośredniowieczne
Autor Wiadomość
grand 

Wysłany: 2009-10-29, 11:34   grodzisko wczesnośredniowieczne

Przeglądając ostatnio miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego Jastrowia, przeczytałem zapis mówiący o ochronie konserwatorskiej gordziska wczesnośredniowiecznego. Czy ktoś z Was wie może w którym miejscu znajdują się ślady tego grodziska( bo jak rozumiem jeśli objęte jest ochroną to coś musiało pozostać)?

Picek

Wysłany: 2009-10-29, 19:13   

siemka
grodzisko w okolicach drogi na Wądołek, o ile sie nie mylę 7-9 wiek, przecina je linia kolejowa na Szczecinek, prawdopodobnie budowniczowie linii natrafili naślady osadnictwa (miejsca palenisk itp.).
Wzgórzę dogodne do osadnictwa, dobra widoczność, dobre warunki do obrony, w pobliżu żródła Oski, elegancko. Byłem tam kiedyś, piękny wiadukt przy dojeździe (kamień łupany i sklepienie z cegieł) samo grodzisko to wzgórze porośnięte lasem.
grodzisko jako obiekt z rejestru zabytków podlega ochronie prawnej
polecam spacer
pozdrawiam

grand 

Wysłany: 2009-10-29, 19:33   

wstyd przyznać ale do tej pory nic o tym nie słyszałem... cudze chwalicie swego nie znacie... dzięki serdeczne za informację
pozdrawiam

czojomedina 

Wysłany: 2009-10-29, 22:08   

Skoro to VII-IX w. to sklepienie z cegieł raczej nie wchodzi w grę -chyba, że to potomkowie Majów zainstalowali się nad Oską.

Picek

Wysłany: 2009-10-30, 08:05   

senior wszędzie szukasz swoich ziomali
wiadukt kolejowy z 1879 roku.
i poprawka, bo właśnie kukam w dokumenty konserwatora: powierzchnia grodziska 5300 m2 chronologia 2 poł. VIII - IX wiek.
w okolicy są jeszcze inne grodziska (osady) wczesnośredniowieczne : 2 w Samborsku, 1 w Sypniewie ( w Samborsku najlepiej zachowane z widocznym przy odrobinie wyobraźni majdanem, czyli placem wewnątrz osady). Stanowisk archoologicznych kilkadziesiąt.
Wpadnij kiedyś Elwis to Cię obwiozę.

Styrbjorn70

Wysłany: 2010-02-11, 19:26   

witam
Na waszym forum jestem po raz pierwszy a to z powodu że pisze książkę na temat grodzisk i osadnictwa powiatu Wałeckiego i okolic .Praca moja obejmuje okres od neolitu po średniowiecze . Obszar w koło Wałcza ,Jastrowie ,Machliny ,Mirosławiec ,Tuczno , Człope ,Trzcianke, Piłe . Mimo zbiorów dokumentacji archeologicznej nie posiadam zbyt wiele wiedzy na temat waszych terenów i dlatego zwracam się z prośba o pomoc.
-Bardzo pomocna stała mi się identyfikacja grodziska w Jastrowiu .czy wiadomo coś o inwentarzu ,lub jakie Muzeum prowadziło badania
-Wspominacie również o grodzisku w Sypniecie (proszę o lokalizacje)
- O dwóch grodziskach w Samborsku co mnie dziwi bo mam dokumentacje tylko jednego czy to drugie stanowisko jest osadą ?
-Strefy intensywnego występowania stanowisk Archeologicznych występują przeważnie w koło Jastrowia i Samborska jest skupiskiem bardzo sporym i tu podam że były prowadzone systematyczne badania w 1978-1980
Pozdrawiam

Picek

Wysłany: 2010-02-12, 07:39   

witam
dysponuje materiałami z WUOchZ, konkretnie decyzjami o wpisie do rejestru zabytków.
są nr działek ewidencyjnych, krótki opis.
proszę o kontakt na srodowisko@jastrowie.pl lub telefon 67 265 72 31, z chęcią pomogę.

Odpowiedz do tematu