Jastrowie Online! Strona Główna Jastrowie Online!
czytasz i wiesz!
internetowe forum miasta Jastrowie!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Allegro - największe aukcje internetowe, najniższe ceny! Kup i sprzedaj!

Poprzedni temat «» Następny temat
Co sądzicie o pomyśle Radnego Michała Kruszyńskiego?

Czy uważasz pomysł Michała za dobry?
Tak
90%
 90%  [ 18 ]
Nie
10%
 10%  [ 2 ]
Nie mam zdania
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 20
Wszystkich Głosów: 20

Autor Wiadomość
[G] 
WTF?

Wysłany: 2009-06-03, 22:38   Co sądzicie o pomyśle Radnego Michała Kruszyńskiego?

Na ostatniej sesji Rady Miejskiej, najmłodszy (ale już zdobył miano najaktywniejszego radnego) radny - Michał Kruszyński, rozstawił kamerę, na którą zamierzał nagrać całą sesję rady i opublikować ją w internecie. Jak sam twierdzi, nagrany materiał chce opublikować po to, aby wyborcy mogli ocenić jak pracują radni, na których głosowali, ale nie tylko oni, bo także sam szef, czyli Burmistrz. Niestety Michałowi nie pozwolono nagrywać sesji, przewodniczący Paweł Dymek kategorycznie zabronił, bo jak stwierdził, nie wie do jakiego celu materiał miałby zostać wykorzystany. Michał powoływał się na tzw. ustawę zasadniczą, ale Pan Paweł Dymek nie dał się przekonać. Podobno Michał przed sesją powinien prosić o zgodę na nagrywanie przewodniczącego.

Od siebie przypomnę tylko, że sesja RM jest publiczna, każdy obywatel ma prawo być obecnym na sesjach i każdy ma prawo nagrywać (np. na dyktafon). Nikt nikogo przed sesją prosić o łaskę nie musi. Wspieram Michała w jego poczynaniach, bo uważam, że mają sens, a zebrane przez niego materiały video osobiście z chęcią zamieszcze na własnych komercyjnych serwerach z ogromną przepustowością, aby każdy bez przeszkód mógł się z nimi zapoznać.
Ocierać, głaskać, muskać i mlaskać
Ugniatać, naciskać, łechtać i pryskać
Nasycać, maczać, spełniać, osaczać

web: www.itprofi.pl || mobile: 0 - 502 481 089 || e-mail: gc@jastrowie.info || gg: 815521

Prymus 

Wysłany: 2009-06-03, 23:12   

Wspieram, popieram i chce wiedzieć o czym debatują radni. I niech pan Dymek nie będzie taki zapobiegliwy skoro na prawie się nie zna. Tak samo jak transmisja z obrad sejmu, tak samo transmisja z obrad rady miasta jest dla ludu pracującego ;]
Ostatnio zmieniony przez Prymus 2010-01-04, 15:47, w całości zmieniany 2 razy  

Furiat 
Ja tu tylko sprzątam

Wysłany: 2009-06-03, 23:14   

Podobnie jak kolega wyżej. Popieram pod każdym względem. Tak w ogóle to najlepszym wyjściem byłaby transmisja Online z każdej rady :)

Tak wiem, zamarzyło mi się trochę ;)

[G] 
WTF?

Wysłany: 2009-06-03, 23:19   

Łuk@$z napisał/a:
Podobnie jak kolega wyżej. Popieram pod każdym względem. Tak w ogóle to najlepszym wyjściem byłaby transmisja Online z każdej rady :)

Tak wiem, zamarzyło mi się trochę ;)

Transmisja online, choć technicznie możliwa i wykonalna nie spełniłaby swojej roli, a to dlatego, że nie każdemu pasowałoby siedzienie przed monitorem, akurat w trakcie trwania streamu sesji RM, nagrywanie video spełniłoby większą rolę, raz, że można byłoby się cofnąć kilka sesji RM wstecz, a dwa, że w każdej chwili byłyby materiały dostępne.
Ocierać, głaskać, muskać i mlaskać
Ugniatać, naciskać, łechtać i pryskać
Nasycać, maczać, spełniać, osaczać

web: www.itprofi.pl || mobile: 0 - 502 481 089 || e-mail: gc@jastrowie.info || gg: 815521

Pioter 

Wysłany: 2009-06-04, 10:00   

Myślę że jest ogromna ilość chętnych którym odpowiadałaby propozycja radnego Kruszyńskiego. Jak wszystko co idzie z postępem, wielu starszym radnym nie przypada do gustu. Ale początki są zawsze trudne. Życzę powodzenia przy następnej sesji rady miasta.

Luke 
Support Admin

Wysłany: 2009-06-04, 14:16   

Jestem zdecydowanie na tak. Idźmy z duchem postępu! Nie rozumiem frustracji radnego, czyżby mieli coś do ukrycia, że nie pozwalają nagrywać sesji RM? Skoro piszecie, że jest to legalne i prawnie uregulowane to w czym tkwi problem?

Piszę poprawnie po polsku

maglite 
Maglite

Wysłany: 2009-06-04, 21:23   niezłe posmiewisko z siebie zrobili...

Chyba radni i burmistrz zapomnieli jaka mają funkcję i dla kogo pracują..
Przypomnę, bo pewnie zaglądają na to forum, choc chyba niczego jeszcze nie skomentowali (widać dialog społeczny ich nie interesuje). Burmistrz pewnie nie zagląda, bo po co i wogóle skąd ma wiedzieć, jak się tu zagląda...
Przypomnę więc, że są osobami publicznymi i pracują dla mieszkańców Jastrowia, czyli dla nas... Gdyby ktos miał wątpliwości, to powiem jeszcze, że pracują za nasze pieniądze.
Gdybyśmy chcieli to możemy nawet zrobić transmisję w TVP i nic im do tego. No cóż, pewnie mieli coś do ukrycia. Pan Dymek jak widac nie wie nic o swojej funkcji, a o prawie wogóle. Zrobili radni z siebie głupków i tyle.
Może ostro pojechalem, ale patrząc na bezczynnośc władz w tym mieście niedobrze mi się robi.
Pozdrawiam "normalnych" radnych, tacy tez są, choć niewielu...
Jesli kiedys znajdzie się jakiś normalny burmistrz, który będzie chciał cos w tym mieście zrobić, to ja chętnie gratis doradzę mu w paru sprawach i społecznie pomogę, pewnie takich jak ja jest wielu:)
Pzdr:)

Anett 

Wysłany: 2009-06-04, 23:35   zgadzam się z przedmówcami

USTAWA z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dziennik Ustaw z 2001 r. Nr 142 poz. 1591)

Art. 11b. 1. Działalność organów gminy jest jawna. Ograniczenia jawności mogą wynikać wyłącznie z ustaw.
2. Jawność działania organów gminy obejmuje w szczególności prawo obywateli do uzyskiwania informacji, wstępu na sesje rady gminy i posiedzenia jej komisji, a także dostępu do dokumentów wynikających z wykonywania zadań publicznych, w tym protokołów posiedzeń organów gminy i komisji rady gminy.
3. Zasady dostępu do dokumentów i korzystania z nich określa statut gminy.

Jak wynika z ustawy przytoczonej powyżej, po prostu mamy prawo wiedzieć co się w gminie dzieje. Niestety z różnych względów nie mogę osobiście uczestniczyć na sesjach Rady Miejskiej więc pomysł radnego Michała bardzo mi się podoba. Można też zawnioskować, aby możliwość nagrywania sesji, była zagwarantowana w statucie gminy...

grand 

Wysłany: 2009-06-05, 11:55   

pomysł ciekawy, jestem jak najbardziej za faktyczną jawnością sesji RM. Inną sprawą jest to, ile tak naprawdę osób chciałoby zapoznawać się z takimi nagraniami.

S.C.E. 
R.A.T.M.

Wysłany: 2009-06-05, 16:59   

Skoro posiedzania sejmu sa tansmitowane to dlaczego by nie posiedzenia naszej RM?

WENTILO 

Wysłany: 2009-06-05, 17:09   Drodzy forumowicze!

Zapomnijcie,że dadzą nagrać się na obradach sesji miasta!Przecież tam się tylko żrą między sobą.A Pan Dymek w ogóle nie nadaje się na stanowisko Przewodniczącego,to jest sługus Rysia.Zgodnie z prawem,obywatele tego miasta mają prawo wiedzieć,jak odbywa się sesja rady miejskiej i jakie zapadają decyzje dla rozwoju miasteczka.Ale widać,że mieszkańcy nie mogą za dużo wiedzieć i widzieć.Bo tam odchodzą cyrki i nie pozwolą aby, za dużo widziało społeczeństwo.Bo to będzie wielka ujma na honorze,dla Włodarza i jego administracji.Resztę można się domyśleć hej!......

GIFY 018.gif
Plik ściągnięto 1829 raz(y) 50,5 KB

Ryku 

Wysłany: 2010-01-19, 21:22   

Kiedyś udało mi się zhakować nagranie rady , kopiarki kserarki komputery i kserokopiarki i długopisy.
Ten burmistrz naprawdę nie wie o czym mówi , mówi tylko dlatego że musi coś mówić . Takie pierdoły opowiada co oni zakupili , a za plecami gminie przepadają miliony .
Nietrafione inwestycje , darowane podatki i inne pieniądze które przeszły koło nosa bo ktoś z urzędasów wzioł w łape . Kupa złodziei .

polak_jastrowiak 
Kardiochirurg :)

Wysłany: 2010-01-19, 21:44   

Niestety, nasza władza jest niemalże w całości skorumpowana. Na szczęście jednak są osoby, które mimo pracy na stanowisku urzędowym chcą ukazać prawdziwe realia naszej władzy. Dlatego też w pełni popieram pomysł i z wielką chęcią zamieszczę owe nagranie na własnych stronach internetowych po to, aby polskie społeczeństwo mogło ujrzeć prawdziwe realia lokalnej polityki.

Młody wyborca 2

Wysłany: 2010-01-19, 23:55   

hehe trochę nie jesteście poinformowali przecież radny Kruszyński już nagrywa sesję rady miasta.

na złotowskie.pl napisano:

Po co nam to było?
Sytuacja zrobiła się bardzo nieprzyjemna. Na dodatek radny Henryk Trawiński wyczytał z „Panoramy Jastrowskiej”, gazetki wydawanej przez radnego powiatowego Ryszarda Króla, że woda w Budach i elewacja gimnazjum publicznym w Jastrowiu (jest w planie na ten rok) już jest. Tak przynajmniej wynikało z tekstu, pod którym podpisał się Michał Kruszyński.

– O czym więc dyskutujemy, skoro jest to zrobione – mówił z sarkazmem radny Trawiński.
Odezwał się też burmistrz, zarzucając radnemu Kruszyńskiemu, że ten nie wie, co się w gminie dzieje i że powinien się uczyć od starszych. Poza tym takie bzdury powinny zostać natychmiast sprostowane.

– Proszę nie wyciągać zdań z kontekstu, a potem je komentować. Przyznaję się do pomyłki i sprostowanie w najbliższym numerze „Panoramy Jastrowskiej” zostanie zamieszczone – tłumaczył Kruszyński.

co z tego że sprostowanie zostanie zamieszczone w następnej panoramie jastrowskiej przecież to będzie dopiero za pół roku, wtedy już ludzie zapomną. Jest to zwykłe okłamywanie ludzi i powinno być sprostowane jak najszybciej. Król i Kruszyński są tak chciwi władzy że posuwają się do kłamstw.

cały artykuł jest tu http://zlotowskie.pl/index.php?art=4992

Marianna Nowak 
migotka

Wysłany: 2010-01-20, 07:35   

Drogi "Młody wyborco 2" radny Kruszyński popełnił błąd i się do niego publicznie przyznał, przeprosił i obiecał zamieścić sprostowanie. Czy słyszałeś, aby do błędu przyznał się Sikora, aby za swój błąd przeprosił, aby zamieścił sprostowanie, bo ja nie. Weźmy najświeższą sprawę- powołanie na stanowisko dyrektora. Podejrzewam, że od samego początku wiedział, że jest to niezgodne z prawem, ale liczył na to, że nikt tego nie odkryje, a osobę, która może węszyć uda się "zneutralizować". Gdy sprawa się ujawniła mógł zrobić konkurs, ale nie zrobił tego, brnąc w przeświadczeniu, że jest nieomylny. Na lipcowej sesji Rady odczytano list wojewody stwierdzający, że to niezgodne z prawem, ale Sikorze to nie przeszkadzało. Zamiast przeprowadzić konkurs był pewien, że wygra sprawę w Wojewódzkim Sądzie Administracyjnym. Gdy ją przegrał plecie bzdury w gazecie i wprowadza w błąd mieszkańców próbując im wmówić, że to nie on jest winny, ale ten, który ujawnił jego przekręt. Różnica między Sikorą, a Kruszyńskim, polega na tym, że błędy Sikory obciążają naszą kieszeń, a powinniśmy mu płacić za dobre decyzje. Tymczasem radni zastanawiają się, czy mu nie podnieść wynagrodzenia. Proponuję zrobić listę tych radnych, którzy będą głosować "za" i rozdać mieszkańcom przed wyborami.

Odpowiedz do tematu